Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βρες τη λέξη με ένα κλικ!!

Αν υπάρχει ένα εργαλείο που μπορεί να επιταχύνει θεαματικά την ταχύτητα εύρεσης πληροφοριών ηλεκτρονικά, τότε είναι σίγουρα αυτό που θα πρόκειται να σας πω!

Μιλάω φυσικά για το CTRL + F. Η γνωριμία μου με αυτό το συνδυασμό πλήκτρων έγινε πολύ πρόσφατα, όταν στα πλαίσια μιας ομαδικής εργασίας για τις ανάγκες του μεταπτυχιακού είχα μπροστά μου ένα πολυσέλιδο αρχείο pdf και προσπαθούσα να αναζητήσω μια συγκεκριμένη λέξη σε αυτό. Αφού είχα ήδη καθυστερήσει αρκετά να τη βρω και οι συμφοιτήτριές μου άρχισαν να αναρωτιούνται γιατί μου παίρνει τόση ώρα, μία από αυτές με ρώτησε γιατί δε χρησιμοποιώ το ctrl + f. Από το βλέμμα μου κατάλαβε ότι δεν είχα ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει και έτσι, αφού με κορόιδεψε λίγο που αγνοούσα κάτι τόσο σημαντικό και χρήσιμο, μου εξήγησε πώς λειτουργεί και τώρα με τη σειρά μου θα σας εξηγήσω κι εγώ!

Η αναζήτηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε αρχείο pdf, word, excel, internet κτλ.
Ας πούμε για παράδειγμα ότι ανοίγουμε μία καρτέλα στο διαδίκτυο στην οποία υπάρχει το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και θέλουμε να εντοπίσουμε αν και πού μέσα στο κείμενο γίνεται αναφορά στην εκπαίδευση.

Πατάμε ctrl + f και στο πάνω δεξιό μέρος της οθόνης εμφανίζεται ένα πλαίσιο.




Σε αυτό πληκτρολογούμε τη λέξη που αναζητούμε και πατάμε enter.

Αμέσως μας μεταφέρει στο σημείο εκείνο του κειμένου που εμφανίζεται πρώτη φορά η λέξη, την οποία επισημαίνει με φωτεινό χρώμα , ενώ μέσα στο πλαίσιο εμφανίζεται το συνολικό πλήθος των αναφορών στη συγκεκριμένη λέξη (στην περίπτωσή μας είναι 5). Για κάθε enter που πατάμε, μας μεταφέρει στην επόμενη αναφορά.




Ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξα από αυτή την εμπειρία είναι πως υπάρχει μια σειρά λειτουργιών και εργαλείων που διευκολύνουν την εμπειρία μας στον υπολογιστή, τα οποία όμως αγνοούμε παντελώς και πολλές φορές ούτε υποπτευόμαστε πως μπορεί να υπάρχουν. Λειτουργίες σαν αυτές τις ανακαλύπτουμε μόνοι μας τυχαία, αν είμαστε τυχεροί, αλλά το πιο πιθανό είναι να μας ενημερώσουν για αυτές κάποιοι άλλοι που τις γνωρίζουν ήδη, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συζητάμε με άλλους τις εμπειρίες μας από τη δραστηριότητά μας με τον υπολογιστή.

Ένα ακόμη συμπέρασμα είναι πως στα πλαίσια μιας ομαδικής εργασίας, πέρα από τις γνώσεις που αποκομίζει κανείς σχετικά με το θέμα πάνω στο οποίο δουλεύει, αποκομίζει επίσης πλήθος πληροφοριών από τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Οι γνώσεις αυτές, που για κάποιον είναι αυτονόητες αλλά για κάποιον άλλο αδιανόητες, ανταλλάσσονται μεταξύ των μελών της ομάδας με έναν τρόπο φυσικό, προσφέροντας τεράστια μαθησιακά οφέλη για όλα τα μέλη της ομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου